Pengikut Saya

Friday, November 28, 2014

Anak ibu dah besar :)

Asslammualaikum semua ..


Apa khabar korang? Kali ini aku nak update usia kandungan aku dah pun masuk minggu ke 20 . Alhamdulillah ... Baby dah membesar dengan baik . dan tiada masalah apa apa . InsyaAllah hingga ke hari kelahirannya kelak. Sekarang ni yang tak sabar sangat nak pergi scan tengok jantina baby.


Orang kata biar suprise . tapi hati kecil ni yang tak sabar sabar dah nak tengok baby. Baju baby pun dah beli sikit sikit . Tak sabar nak beli banyak banyak lagi. Ramai yang tegur kata baby ni baby perempuan. Hati kecil pun kata perempuan. Tapi apa pun jantinanya asalkan anak ibu sihat sentiasa dan selamat. Itu saja yang di minta.


Baby ni sejak usianya minggu ke 16 lagi dia dah start bergerak dan alhamdulillah aktif sampai sekarang. Harap harap bila dah lahir nanti akan kekal sihat dan sentiasa aktif sama macam dalam perut ibu. Baby paling suka bila dengar suara bapak dia. Bila bapak dia bagi salam, respon yang dia bagi kick satu kali. Tu tanda dah kenal bapak dia .. Bila baby start kick it feel like .... lahaiii .. rasa nak menangis...

Tiada siapa sangka akan ada nyawa dalam perut. Kuasa Allah SWT.. Syukur sangat. Ni menaip pun dia duk kick . Cam tau2 je cerita pasal dia. Nama baby ? Dah ada . TAPI .. biarlah rahsia.



Okay Bye.
To Be Continued ........

Saturday, September 27, 2014

Anugerah Terindah

Assalammualaikum .. 


Setelah sekian lama tak update blog yang dang bersawang sawang kiri kanan ni .. Harini takde mood betul nak buat kerja kat office . Teringat suami kat rumah . hehe .. Meh le dengar cerita sikit. 

Dalam keadaan yang tidak agak menyenangkan dan kurang stabil dari segi kewangan, dari segi segalanya .. Dikurniakan dan dianugerahkan dengan kahadiran seorang bayi dalam kandungan ku setelah 6 bulan berkahwin .. Setelah kandungan pertama kguguran pada usia 3 bulan perkahwinan kami berdua . Kini kami dikurniakan lagi dengan anugerah yang tiada nilai dan ganti nya.. 

Ku panjatkan syukur ke hadrat Illahi atas kurnian yang tidaka terhingga. Tiada apa yang boleh di ungkapkan dengan kata kata setelah menerima berita yang paling berharga buat kami sebagai suami isteri.


Pada hari yang gembira tu iaitu pada 08.09.2014, pagi pagi bangun check pregnant test tu .. tengok double line .. memang menjerit panggil suami kat runag tamu .. Ya Allah, tak sangka sungguh. Petang tu balik dari office terus pergi klinik dan scan .. Bila dengar bunyi jantung baby, it was like .. hmmm .. No words can describe how I am feel. Really speechless .. 

baru baru ni pergi register buku pink kat kerajaan. doktor siap scan bentuk baby dalam perut . Macam tak percaya yang ada baby dalam perut .

Semorang pesan jgn lasak lasak sangat jaga makan dan jaga tidur . Sebab aku ni jenis yang tak reti duk diam. 
Sekarang kandungan aku dan berusia 10 minggu 1 hari .. Due date 16.04.2015


Doakan aku dan baby sihatdan selamat bersalin tahun depan ye ..


Waasalam

Wednesday, April 9, 2014

Aku sudah Kahwin !

Assalammualaikum ..


Setelah sekian lama berlalu, kini ku ingin aktif kembali di dalam laman sesawang ni .. Banyak cerita dan panjang jugak cerita ku pada tahun ni .. bermula dari akhir tahun 2013 iaitu dalam bulan 9 terus ke bulan 12 .. orang kata memang berliku dan pahit gile lahh nak tempuh .. tapi disebabkan hati ku kuat dan tetap sabar . Akhirnya perjuangan dan penantian ku selama 10 tahun ni berbaloi .


Siapa sangka, impian kami di makbulkan Allah SWT ingin di ijab kabulkan .. kami telahpun di ijabkabulkan pada 27.03.2014 .. setelah dua bulan tunang ku di Medan menguruskan urusannya .. Tunang ku sampai di malaysia pada 12.03.2014 . kami mula menguruskan hal perkahwinan bermula daripada kursus pra perkahwinan pada 15&16 Mac 2014 .. Dan terus HIV test 17.03.2014 dan kedutaan Indonesia pada hari yang sama .. Mengapakah harus ke Kedutaan Indonesia ? Nak tahu kejapp lagi aku cerita .. Kemudian , esoknya berehat satu hari . then sembung pada 19.03.2014 ambil sijil kursus kahwin dan terus ke Imigresen untuk Enforcement passport tunang aku. Enforcement means selaraskan .. 


Then sangkut 3 hari kat Imigresen.. Ya Allah berdebarnya hati hanya Allah Swt je yang tahu .. sepatutnya kami nikah hari jumaat pada 20.03.2014 tetapi apakan daya dah sangkut kat imigresen, kami anggap itu hanya lah dugaan kecil buat kami . selama ni banyak yang kami lalui kenapa ini tak boleh terima betul tak ? 

So hari isnin ambil passport then dapatkan cop untuk Surat Kebenaran berkahwin .. Alhamdulillah .... lega kami sehari tu terus ke pejabat agama submit dokumen untuk bernikah .. then terus pegawai tu tanya "Nak nikah bila ?" Kami bincang berdua . so decide hari khamis 27.03.2014 pukul 10.30 pagi di Pejabat Agama Klang , pedulikan lah orang nak cakap apa pun nikah kat pejabat kena tangkap khalwat ke apa ke .. yg penting Allah SWT tahu apa niat kami .. Nikah dimana saja tak penting janji majlis selamat... 

Dengan izinNya kami selamat di ijabkabul ... kini sudah seminggu lebih aku bergelar isteri kepada Pendi Surep .. kami telah bersama selama10 tahun . dalam tempoh 10thn tu, masuk tahun 2014 ni aku dah bertunang dengan dia selama 4 tahun ... penantian itu satu penyeksaan .. ia memang benar . tapi ia cukup berikan aku pengajaran,pembelajaran dan pengalaman ...


Kenapa kena pegi Kedutaan Indonesia? Sebab suami aku orang seberang lah .. dia harus mintak surat keterangan dari kedutaan Indonesia kerana mahu berkahwin dengan org Msia .. Suami aku tu sebenarnya dah lama duduk msia , tapi dulu dia ada msalah sikit.. sekarang baru diberi peluang untuk membela nasib hidup dia .. 


kalau korang nak kawen dengan warga asing , prosedurnya berbeza dgn berkahwin dgn warganegara ..

Tak kira dengan siapa jodoh kita , Allah SWT lebih mengetahui . dan aku menerimanya dengan hati terbuka ... Semoga hubungan kami suami isteri berkekalan hingga akhir hayat . Dunia dan Akhirat . Amin .. 

p/s : Sila jemput hadir ke Walimatul Urus Majlis Perkahwinan Ain dan Pendi iaitu saya dan suami pada tarikh 17.05.2014 bertempat di Dewan Serbaguna Jalan Haji hashim / Jalan Hamzah Kg Baru, KL .


Kedatangan anda semua amatlah kami alu-alukan .


bye korang . nanti aku update lagi okay .

Wasalam .